enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Az Bulutlu
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Açık
16°C

birçok ülkenin turizmi stratejik ekonomik çıkış alanı olarak değerlendirdiğini aktardı.

birçok ülkenin turizmi stratejik ekonomik çıkış alanı olarak değerlendirdiğini aktardı.
REKLAM ALANI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul’da düzenlenen 18. Verona Avrasya Ekonomi Forumu’nda, Türkiye’nin turizmdeki başarılarını ve geleceğe yönelik stratejilerini paylaştı. Ersoy, 2024 yılında Türkiye’nin 62,3 milyon ziyaretçiyi ağırlayarak 61,1 milyar dolar turizm geliri elde ettiğini belirterek, bu rakamların her yıl kendi rekorunu tazelediğini vurguladı. 2025 yılı başındaki verilerin de turizm hedeflerinin gerçekleşeceğine işaret ettiğini söyleyen Bakan, bu başarının sadece Türkiye’nin tarihi ve kültürel zenginliklerinden kaynaklanmadığını; pandemi sonrası geliştirilen tanıtım stratejileri ile güvenli ve sürdürülebilir turizm adımlarının büyük katkısının olduğunu dile getirdi.

Bakan Ersoy, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA), 2019’dan bu yana bakanlık tarafından belirlenen turizm politikaları doğrultusunda, küresel tanıtım ve pazarlama stratejileri ile önemli başarılara imza attığını ifade etti. Güvenli Turizm Sertifikası ve Sürdürülebilir Turizm Belgesi’ne sahip otellerin yanı sıra gece müzeciliği ve “Geleceğe Miras” projeleri kapsamındaki çalışmaların da sektöre değerli katkılar sunduğunu ekledi.

Turizm sektörünün çok boyutlu dinamikleri nedeniyle bireysel çabalarla yönetilemeyeceğini belirten Ersoy, sürdürülebilir bir yaklaşıma ve kurumsal sorumluluğa duyulan ihtiyacın altını çizdi. Doğal kaynakların korunması, atıkların azaltılması, kültürel değerlerin korunması ve yerel toplulukların sürece dahil edilmesi gibi pek çok hedef doğrultusunda şekillenen “sürdürülebilir turizm” anlayışının zorunluluk haline geldiğini söyledi. Turizm faaliyetlerinin sadece ekonomik bir kazanç unsuru olarak değil, çevreye, doğaya ve insana duyarlı bir anlayışla yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

2024 yılı dünya turizm istatistiklerine göre, uluslararası turizm hareketliliği 1,5 milyar seviyesine ulaşırken, Türkiye’nin dünyanın en çok turist çeken ilk beş ülkesi arasında yerini sağlamlaştırdığını belirten Ersoy; coğrafi konumu, zengin tarihi geçmişi ve köklü medeniyetleri ile Akdeniz çanağındaki ülkeler arasında bir cazibe merkezi olarak konumlandığını ifade etti. Anadolu’nun barındırdığı eşsiz kültürel çeşitlilik ve doğal güzelliklerin Türkiye’yi dünya turizmi açısından ayrıcalıklı kıldığını dile getirdi.

Bakan Ersoy ayrıca, deniz turizminin yanı sıra termal turizm, kış sporları, doğa ve eko turizm, dalış turizmi, kongre ve fuar organizasyonları, düğün turizmi, kruvaziyer ve yat turizmi gibi birçok alternatif turizm alanında ülkenin geniş olanaklar sunduğunu kaydetti. Bu çeşitliliğin sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle paralel şekilde geliştirildiğini söyledi.

Ersoy, artan gelir düzeyi, teknolojik gelişmeler ve değişen alışkanlıkların etkisiyle hızlı büyüyen bir sektör haline gelen turizmin, sadece konaklama ve ulaştırma değil, yaklaşık 38 farklı sektörü doğrudan veya dolaylı etkilediğini hatırlattı. Bu nedenle birçok ülkenin turizmi stratejik bir ekonomik çıkış alanı olarak değerlendirdiğini aktardı. Ayrıca, artan talebin yalnızca turizmde değil diğer üretim alanlarında da önemli ekonomik faydalar yarattığını belirtti.

Ekonomik faydalarının yanı sıra turizmin sosyal ve kültürel açıdan da büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Ersoy, “Turizm herkes için bir haktır” diyerek sektörün kapsayıcı yapısına dikkat çekti.

REKLAM ALANI