enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
39,7269
EURO
45,6966
ALTIN
4.308,95
BIST
9.203,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
29°C
İstanbul
29°C
Açık
Salı Parçalı Bulutlu
31°C
Çarşamba Açık
32°C
Perşembe Açık
32°C
Cuma Parçalı Bulutlu
33°C

Öğrenciler geleceğe umut oldu… Anız yangınlarına bilimsel çözüm

Öğrenciler geleceğe umut oldu… Anız yangınlarına bilimsel çözüm
REKLAM ALANI
12 Mayıs 2025 17:49
12
A+
A-

İstinye Üniversitesi Quantum Dynamics Kulübü öğrencileri, anız yangınlarının erken tespiti ve müdahalesi için proje geliştirdi.

İSTANBUL (İGFA) – İstinye Üniversitesi Quantum Dynamics Kulübü öğrencileri, geliştirdikleri “İnsansız Hava Aracı ile Anız Yangınlarının Erken Tespiti, Müdahalesi ve Toprak Koruma Sistemi” projesiyle TEKNOFEST 2025 Kuzey Kıbrıs finallerinde Türkiye ikinciliği elde etti.

Proje kapsamında geliştirilen insansız hava aracı (İHA), yangınların yoğun olduğu dönemlerde devriye uçuşları gerçekleştiriyor. Görüntü işleme algoritmalarıyla yangını tespit eden sistem, yangın bölgesine yaklaşarak çevre dostu, biyolojik karışımla alevlerin yayılmasını engelleyen bir sınır hattı oluşturuyor. Bu özel karışım yangının ilerlemesini durdururken, aynı zamanda toprağı besleyen ve gübre olarak kullanılabilen bir yapıya sahip olmasıyla öne çıkıyor. Su tutma oranının yüksek olması sayesinde, itfaiye ekiplerinin müdahalesi kolaylaşıyor ve yangının ormanlara sıçraması önleniyor.

ORMAN YANGINLARININ YÜZDE 30’UNUN NEDENİ ANIZ YANGINLARI

İstinye Üniversitesi Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Zeynep Sude Gülfidan, ekip çalışması ile gerçekleştirilen proje ile ilgili yaptığı açıklamada, orman yangınlarının yüzde 30’unun anız yangınlarından kaynaklanması olduğunu belirterek, “Eğer anız yangınlarını durdurabilirsek orman yangınlarının büyük bir kısmını durdurmuş olacağız. Zaten anız yakmak ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde yasaklanmış durumda. Biz de bu bilinci çiftçilerimize aşılamak amacıyla yola çıktık. Alanda yaptığımız görüşmeler sonucunda hazırlamış olduğumuz biyolojik karışımın daha geniş alanlarda da kullanılabileceğini öğrendik. Bu sayede projeyi büyütüp girişimci bir ruh ile devam etmemizi sağladı.” dedi.

Ödüllü projeyi gerçekleştiren İstinye Üniversitesi öğrencileri arasında İSÜ Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Zeynep Sude Gülfidan, Yazılım Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Tuana Harmankaya, Bilgisayar Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Ebru Çepni, Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Sıla Pirim ve Bilgisayar Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi Enes Durudeniz yer alırken, çevre bilinciyle geliştirdikleri bu projeyle sadece bir teknoloji değil; aynı zamanda sürdürülebilir bir gelecek vizyonu da ortaya koydu.

REKLAM ALANI