enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
11°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C
Pazar Hafif Yağmurlu
13°C
Pazartesi Çok Bulutlu
14°C

ülkemize giren ürünlerin yüzde 81’inin riskli Olduğu tespit edildi sorun açıkça ortada

ülkemize giren ürünlerin yüzde 81’inin riskli Olduğu tespit edildi sorun açıkça ortada
REKLAM ALANI

YILDIRIM: Ticaretin de, sınır ötesi e-ticaretin de kuralları olmalıdır

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Tuncay Yıldırım, Ticaret Bakanlığı tarafından e-ithalatta basitleştirilmiş gümrük beyannamesi kapsamına ilişkin yapılan yeni düzenlemenin son derece yerinde ve gerekli bir adım olduğunu belirtti.

Denetimsiz e-ithalat uygulamalarının uzun süredir hem tüketici güvenliği hem de yerli üretim açısından ciddi riskler barındırdığını ifade eden Yıldırım şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından da dile getirildiği üzere bu süreç KOBİ’leri haksız rekabete maruz bırakıyordu. Ticaret Bakanlığı’nın Ekim 2025’te gerçekleştirdiği denetimlerde, basitleştirilmiş gümrük mevzuatı yoluyla ülkemize giren ürünlerin yüzde 81’inin riskli olduğunun tespit edilmesi sorunun boyutunu açıkça ortaya koymakta. Tüketicinin sağlığını, güvenliğini ve ekonomik haklarını tehdit eden; yerli üreticiyi ve KOBİ’leri haksız rekabetle karşı karşıya bırakan bu tabloya kayıtsız kalınamazdı. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenleme ile denetimsiz e-ithalat döneminin sonlandırılması son derece doğru bir adımdır.”

“Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de sınırlarında ve gümrüklerinde etkin denetim yapmasından daha doğal bir durum olamaz” diyen Yıldırım, ticaretin kuralsızlıkla değil, adil rekabet ve şeffaflıkla büyüyebileceğinin altını çizdi.

Yıldırım, “Bu karar; tüketicilerimizi, yerli üretimi, yurtiçi e-ticaret platformlarını ve adil rekabet ortamını koruyan güçlü bir iradenin göstergesidir. Ticaretin de, sınır ötesi e-ticaretin de kurallarla işlemesi şarttır. Alınan bu kararlar dolayısıyla Ticaret Bakanı Sayın Ömer Bolat ve Bakanlık yetkililerine teşekkür ediyoruz”. diye konuştu.

REKLAM ALANI