enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
24°C
İstanbul
24°C
Açık
Pazartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
29°C
Çarşamba Çok Bulutlu
27°C
Perşembe Az Bulutlu
27°C

TÜRKİYE DEVLETİ YIKICI DEPREME NE KADAR HAZIR?

TÜRKİYE DEVLETİ YIKICI DEPREME NE KADAR HAZIR?
REKLAM ALANI

Türkiye, aktif fay hatları üzerinde bulunan bir deprem ülkesi olarak, özellikle 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve merkez üssü Kahramanmaraş olan büyük depremlerin ardından afet hazırlık kapasitesini yeniden gözden geçirdi. Uzmanlara göre, riskli bölgelerde kentsel dönüşüm, erken uyarı sistemleri ve müdahale organizasyonları hayati önem taşıyor.

Kurumsal Hazırlık

Afet yönetiminden sorumlu Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), ülke genelinde arama-kurtarma ekipleri, lojistik depolar ve mobil koordinasyon merkezleriyle olası büyük depremlere karşı hazırlık yürütüyor. Ayrıca Jandarma, Türk Silahlı Kuvvetleri ve sağlık ekipleri de afet anında devreye giren kurumlar arasında yer alıyor.

Arama-Kurtarma ve Lojistik

Binlerce personelden oluşan profesyonel ve gönüllü arama-kurtarma ekipleri

Tam donanımlı sahra hastaneleri

Bölgesel lojistik depolar ve acil yardım stokları

Enkaz altı görüntüleme sistemleri ve kurtarma robotları

Kentsel Dönüşüm ve Yapı Güvenliği

Uzmanlar, asıl riskin eski ve dayanıksız binalardan kaynaklandığını vurguluyor. Bu kapsamda özellikle İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde kentsel dönüşüm projeleri hızlandırıldı. Ancak yapı stokunun tamamının yenilenmesi uzun yıllar alabilecek bir süreç olarak değerlendiriliyor.

Erken Uyarı ve Eğitim

Deprem erken uyarı sistemleri ve mobil uygulamalar geliştiriliyor. Okullarda ve kamu kurumlarında düzenli tatbikatlar yapılırken, vatandaşlara afet bilinci eğitimi veriliyor.

Genel Değerlendirme

Türkiye’nin kurumsal müdahale kapasitesi önceki yıllara göre güçlendirilmiş olsa da uzmanlar, en büyük hazırlığın sağlam yapılaşma ve bireysel bilinç olduğunu belirtiyor. Olası büyük bir Marmara depremi senaryosu, devlet kurumlarının yanı sıra toplumun tüm kesimlerinin koordineli hareket etmesini gerektiriyor.

MİRAY HABER – Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz

MİRAY HABER

MEHMET MUSTAFA DOĞAN

REKLAM ALANI